Според народните вярвания от Преображение Господне “лятото се пречупва и времето се

...
Според народните вярвания от Преображение Господне “лятото се пречупва и времето се
Коментари Харесай

В понеделник е най-светлият празник! Божията врата се отваря и се случват чудеса! Ето какво се прави!

Според националните вярвания от Преображение Господне  “лятото се пречупва ” и времето се прекатурва – върви към есен и мраз

Православната черква отбелязва на 6 август (понеделник) един от най-светлите си празници – Преображение Господне.

Смята се, че в нощта против Преображение, също както и на Богоявление, в небето се отваря Божията врата и Господ се демонстрира на нея, а всички стремежи на вярващите се извършват.

На 6 август  своя имен ден честват Сотир и Спас, както и всички, чието име е обвързвано с името на Иисус Христос - Христин, Христина, Християн, Християна, Христо и т.н, както и всички имена, отразяващи славата Господна, като Сияна (Божествено сияние), Светлин и Светла. Бъдете здрави, щастливи и сполучливи

Денят се свърза с смяна и нова вяра.

Народът ни има вяра, че на 6 август слънцето обръща тил на лятото и поглежда към есента, а прелетните птици се събират на ята, с цел да тръгнат към топлите страни. В храмовете се освещава грозде.

За всички вярващи християни, Преображение Господне е обвързвано с смяна и с нова вяра. Поради това празникът се отбелязва в края на християнската църковна година. На този ден в Светата Литургия на православните храмове се прибавя специфичен Тропар (молитвено песнопение) със старославянското наименование " Начатки овощей ", а в Българската православна черква – " Освещаване на гроздето ". Защото, в случай че в северните православни земи при започване на август има единствено ябълки, то в българските по-южни земи към този момент е откъсната първата чепка грозде. За първи път то се освещава в храма и се яде на празника Преображение Господне.

В дребните градове и села на България към момента са живи колоритните национални традиции, свързани с Преображение Господне. Правят се панаири, разменят се животни и артикули. Някога момите и ергените се сговаряли за годежи и женитби.

Според традиция от найдълбока античност женитбите се правели през септември, с цел да се роди дете през юни и невястата да се захване за работа през усилния летен интервал. Преображение Господне е времето, когато дните очевидно понижават, чака се студът.

Всеки би трябвало да се размишления, да си спомни, че е имало доста случаи, когато е бил неприятен и ето, в този момент е времето да се преобрази, да стане по-добър.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР